سنگر گزارشگران آزادیخواه

                          محاکمه ومجازات اشرف غنی احمدزی, حنیف اتمر, معصوم ستانکزی

                                            ودیگر عاملان قتل جوانان جنبش رستاخیر تغییر

اعضای «جنبش رستاخیز تغییر» از سالگرد کشته شدن تعدادی از اعضای این جنبش در یک نشست مجازی با حضور شماری از فعالان سیاسی یاد‌بود به عمل آوردند. رستاخیز تغییر مقام‌های حکومت اشرف غنی احمدزی را متهم به قتل عمدی اعضای این جنبش کرده‌اند. به گفته آنان، این جنبش برای آوردن اصلاحات در حکومت آن زمان به‌ویژه در نهادهای امنیتی پیشین, دست به تظاهرات زده بود. در این نشست اشتراک‌کنند‌گان در مورد تبعیض ساختارمند در دستگاه حکومت اشرف غنی احمدزی، ضرورت تغییر در ساختار سیاسی آینده افغانستان و پراکند‌گی صفوف مخالفان طالبان صحبت کرده‌اند. جنبش رستاخیز تغییر گفته است که مطالبه این جنبش از آغاز تا کنون تغییر ساختار سیاسی افغانستان است.

گروه تروریستی طالبان به تاریخ 10 جوزای 1396 خورشیدی، یک موتر‌بمب‌ قوی را در چهار‌راهی زنبق شهر کابل منفجر کردند که در نتیجه آن بیش از 100 تن کشته و صدها تن دیگر زخمی شدند. آن حمله نیرومند انتحاری از سوی امنیت ملی پیشین، به شبکه تروریستی حقانی نسبت داده شد. در پی آن حمله انتحاری مرگبار، هزاران تن برای تغییر و آوردن اصلاحات در نیروهای امنیتی حکومت اشرف غنی احمدزی دست به اعتراض زدند که از سوی حکومت اشرف غنی احمدزی به‌شدت سرکوب شدند.

اعضای جنبش رستاخیز تغییر پس از کشته شدن چند تن از اعضای این جنبش، با بر افراشتن چادرهای اعتراضی در برخی از خیابان‌های شهرکابل خواستار تغییر و اصلاحات در نهادهای امنیتی آن زمان شدند. به گفته این جنبش، اعضای رستاخیز تغییر‌ به ‌دستور اشرف غنی احمد زی به‌شدت سرکوب شده بودند.

جنبش رستاخیز تغییر در سال‌یاد کشته شدن اعضای این جنبش، بار دیگر ریاست جمهوری اشرف غنی احمدزی را متهم کرد که به نیروهای امنیتی پیشین دستور داده بود تا با یورش بر چادرهای اعتراضی، اعضای رستاخیز را با شلیک گلوله به قتل برسانند.

در این نشست مجازی، شماری از چهره‌های سیاسی به ‌شمول محمد محقق، عضو رهبری شورای عالی مقاومت برای نجات افغانستان، لطیف‌ پدرام، رهبر کنگره ملی و شماری از نمایندگان پیشین شورای ملی، فعالان رسانه‌ای و بازماند‌گان خانواده‌های قربانیان این رویداد حضور داشته‌اند.

در آغاز این نشست عزیز الرحمان سخی‌زاده، از اعضای رهبری جنبش رستاخیز تغییر، در مورد شکل‌گیری و داعیه این جنبش صحبت کرده است. به گفته او، جنبش رستاخیز تغییر از اقوام مختلف از متن جامعه شکل گرفته بود که همزمان با «شوونیسم و معامله‌گران خودی» روبه‌رو بود. آقای سخی‌‌زاده در این نشست مجازی تاکید کرده است: «معامله‌گران قدرت و ثروت، راه رستاخیر جنبش را از دست دادیم و باید از این شکست درس بگیریم.» به گفته او، بنیاد منازعه افغانستان بی‌عدالتی، نابرابری و تمامیت‌خواهی است که با ایجاد ساختار فدرالیزم می‌توان منازعه قدرت در کشور را حل کرد. او تاکید کرده است: «رستاخیز تغییر روز اول و امروز یک پیام دارد و آن تغییر ساختار می‌باشد.»

در این نشست مجازی محمد‌علم ایزدیار، معاون مجلس سنای پیشین، که فرزندش سالم ایزدیار را در تظاهرات جنبش رستاخیر تغییر در اطراف ارگ باثر دستور شلیک گلوله از طرف اشرف غنی احمدزی از دست داد‌، سخنرانی کرده است. او از پراکند‌گی نیروهای سیاسی مخالف طالبان انتقاد کرده و گفته است که آنان در بی‌برنامگی محض به سر می‌برند و اختلافات ذات‌البینی خود را کنار نمی‌گذارند. معاون مجلس سنای پیشین در این نشست گفته است: «به واقعیت که ما سیاست‌مداران با بی‌برنامگی، خودخواهی، ضعف و ده‌ها مشکل دیگر مواجه هستیم. ما به یک بازنگری و تجدید تعهد و اتحاد نیاز داریم.» آقای ایزدیار از عمل‌کرد کنونی جبهه مقاومت ملی افغانستان نیز انتقاد کرده و افزوده است: «ما از عمل‌کرد در درون جبهه مقاومت انتقاد داریم. بحث و ملاحظات خود را داریم. تعدادی بودند که به همین دلیل خود را گوشه [کنار] کشیدند.» به گفته او، بحث بر سر چگونگی ساختار نظام آینده افغانستان، تامین عدالت و تعریف جایگاه مشخص اقوام باید در صدر همه برنامه‌های مخالفان سیاسی طالبان قرار داشته باشد و هیچ قومی در افغانستان اکثریت نیست و افغانستان کشور «اقلیت‌ها» است.

محمد محقق، عضو رهبری شورای عالی مقاومت برای نجات افغانستان، از تبعیض ساختارمند در حکومت‌های قبلی افغانستان یاد کرده است. او افزوده است: «حکومت‌های گذشته سرک گردندیوال-‌هرات و پروژه‌های بزرگ را در مناطق هزاره نساختند و مرض تعصب داشتند.»

لیلا بسیم و ژولیا پارسی، از زنان معترض، نیز در این نشست مجازی سخنرانی کرده‌ و گفته‌اند که از ایستاده‌گی زنان در برابر طالبان باید حمایت شود، زیرا به گفته این دو زن معترض، جنبش‌های اعتراضی زنان بوده‌اند که همچنان چهره «تروریستی طالبان» را زنده نگه داشته‌ و نگذاشته‌اند که از این گروه سفیدنمایی صورت بگیرد.

لطیف پدرام، رهبر کنگره ملی، نیز در سخنرانی خود تاکید کرده که اعضای جنبش رستاخیز تغییر باید درس‌هایی از گذشته را بازخوانی کنند و «چند تا متن روشن از آدرس خود» بیرون بدهند. او همچنان افزوده که بدون استقرار نظام فدرالی در افغانستان، نمی‌توان به عدالت اجتماعی و ثبات پایدار در کشور دست یافت.

از سوی دیگر، عبدالله قرلق، از اعضای رهبری جنبش ملی اسلامی افغانستان به رهبری مارشال دوستم، عمل‌کرد حامد کرزی و محمد‌اشرف غنی احمدزی، رئیسان جمهور پیشین را زمینه‌ساز تسلیم‌دهی قدرت به طالبان خوانده است. او گفته است که در زمان حکومت آقای کرزی، جنازه یکی از اعضای ارشد طالبان با چرخ‌بال و اهدای تحایف به ولایت تخار انتقال داده شد، در حالی که جنازه‌های سربازان در سنگرهای داغ نبرد «بو» می‌گرفت و کسی برای خاک‌سپاری به زادگاهش انتقال نمی‌داد و زخمیان در میدان نبرد به دلیل عدم انتقال به مراکز صحی جان می‌دادند.

به گفته آقای قرلق، طالبان فضایی را حاکم ساخته‌اند که جوانان نسبت به دانشگاه و آینده خود نا‌امید شده‌اند؛ زیرا اکنون یک طالب به‌ساده‌گی می‌تواند سند ماستری و دکترا بگیرد و این باعث دل‌سردی جوانان می‌شود. به گفته او، افزایش مدرسه‌های جهادی و دینی، عواقب و پیامدهای زیان‌بار و تکان‌دهنده برای آینده افغانستان دارد.

این عضو رهبری جنبش ملی اسلامی افغانستان نیز از پراکنده‌گی و چند‌دستگی دشمنان طالبان انتقاد کرده است. به گفته او، نباید انتظار داشت که سیاست‌های کلان دنیا در قبال افغانستان تغییر کند تا آنان بتوانند دوباره با قطار موتر وارد افغانستان شوند. او این انتظار را «خواب و خیال» توصیف کرده است.

تغییر ساختار سیاسی افغانستان، انتقاد از پراکنده‌گی دشمنان طالبان، چگونه‌گی عمل‌کرد جبهه مقاومت ملی، ضرورت اتحاد برای برون‌رفت کشور از وضعیت موجود و تبعیض ساختارمند در حکومت قبلی و انحصارگرایی طالبان از مباحث کلیدی این نشست مجازی بوده که سخنرانان به زوایای مختلف آن پرداخته‌اند.

بازمانده‌گان این قربانیان در استانبول گفته‌اند که دست از عدالت‌خواهی بر‌نخواهند داشت و برای به محاکمه کشاندن عامل این پرونده، از هیچ سعی‌ای فروگذاشت نخواهند کرد.

محمدعلم ایزدیار، معاون مجلس سنای پیشین و پدر محمد‌سالم ایزدیار، یکی از قربانیان این حادثه،گفته است که برای رسیده‌گی به پرونده این قربانیان به دادگاه لاهه مراجعه خواهند کرد.

گفتنی است که به تاریخ 12 جوزای 1396 خورشیدی در اعتراضی دادخواهانه برای قربانیان حمله تروریستی 10 جوزا در شهر کابل، در نتیجه شلیک نیروهای امنیتی پیشین به دستور اشرف غنی احمدزی و حنیف اتمر که جنبش رستاخیر را (لنده غرهای شمالی) خوانده بود, چندین تن به شمول محمدسالم ایزدیار جان باختند.

آثارحکیمی، انگیزه حبیبی، احمد عمر، محمد هاشم هاشمی ,کلیم الله همسخن، برنا صالحی، عمر احمد پروانی ودیگر اعضای فعال جنبش رستاخیر تغییر خواهان محاکمه ومجازات دستور دهندگان شلیک بالای معترضان جنبش رستاخیر به شمول اشرف غنی احمدزی, حنیف اتمر, معصوم ستانکزی شده اند که درجریان اعتراض های مدنی این جنبش, شماری از معترضان از سوی نیروهای امنیتی به دستور اشرف غنی احمدزی وحنیف اتمر, کشته و زخمی شدند.

   همچنان گفته شده بود که درمراسم خاکسپاری سلیم ایزدیار در گورستان بادام باغ کابل که درآن اکثر  سیاستمداران تاجیک تبار اشتراک ورزیده بودند, معصوم ستانکزی رئیس استخبارات حکومت اشرف غنی احمدزی, در موتر شیشه دودی خود, چند تروریست شبکه حقانی رابه محل خاکسپاری انتقال داد تا همۀ آن سیاستمداران  یکسره به قتل برسند که باثر حمله خودکفان ها, تعدادی دیگری کشته وزخمی شدند.

______________________________________________________________________________________________________