سنگر گزارشگران آزادیخواه

مهربانو دکتر شیبا رحیمی

رئیسه حقوق بانوان بنیاد ژورنالیستان آریانا

زندگینامه محمد حیدر اختر نماینده بنیاد ژورنالیستان آریانا در اروپا

مرد مبارز محمدحيدر اختر فرزند شاد روان محمداکبر اختر نوۀ محمداختر خان امین‌الاطلاعات مربوط به خانواده مبارز، رنج دیده و زجر کشیده ناظر محمد صفرخان می باشد وی در سال ١٣٢٧ خورشيدی در يک خانوادۀ روشنفکر در گذرخوابگاه شهر کابل دیده به جهان کشود. آموزش دورۀ ابتدايی را در لیسه عالی استقلال آغاز کرد و تحصيلات دورۀ متوسطه را نيز در همان دبيرستان به پايان برد. در سال ١٣۴۵ خورشیدی در رادیو افغانستان استخدام شد و زير نظر خانم شکریه جان رعـد در بخش تهیه و ثبت برنامه اطفال رادیو به خدمت پرداخت. بعدها به‌عنوان عضو مدیریت عمومی ارزیابی پروگرام های رادیو افغانستان منصوب گردید و در کنار آن، با بعضی از برنامه‌های ديگر رادیو همکاری قلمی را آغاز کرد و همزمان، براساس علاقه شخصی که به موسیقی کلاسیک داشت، برعلاوه وظیفه رسمی مدت زيادی به‌عنوان متصدی پروگرام‌های (مسئول برنامه‌های) موسیقی کلاسیک و تک ‌نوازی کلاسیک که در آن زمان جزو وزين‌ترين برنامه‌های راديو بود، فعالیت می کرد. پس از اشغال افغانستان توسط ارتش سرخ شوروی، محمدحيدر اختر در اول ماه دلو 1362 خورشیدی توسط خادیست های رادیو تلویزیون از بست منفک گردید ونا گذیر با همسر و دو کودکش در ۱۴ دلو ۱٣٦٢ خورشیدی افغانستان را ترک گفت و روانه‌ پاکستان شد درپاکستان بیشتر از بیست روز تاب نیاوردو از آن جا راهی کشور هندوستان شد . مدت بيش از يک سال در آن ديار اقامت گزيد در دهلی جدید به فعالیت های فرهنگی دست یازیده و با ماهنامه مشعل همکاری دایمی داشت وبالاخر ، در ٢۹ مارچ ۱۹٨۵ ترسایی به کشور آلمان پناهنده شد وتا اکنون با خانواده خود در شهر هامبورگ آلمان سکونت دارد. زمانی که درخواست پناهند گی محمد حیدر اختر و خانواده اش ازطرف مقامات آلمان قبول گردید درماه اکتوبر سال 1985 ترسایی به شهر هامبورگ آمده و سکونت گزید وی بعداز گذشتاندن کورس زبان آلمانی ، نخست همکاری اش را با شرکت قالین فروشی قاری یونس در بندرگاه هامبورگ آغاز کرده بعدا منحیث کارمند در یکی از رستورانت های مکدونالد شامل کار شده و مدت پنج سال تمام ایفای وظیفه نمود . نبست حادثه که برایش پیش آمد مدت دوسال ازکار بازماند. در سال 2002 ترسایی منحیث رهنما و سکوریتی با اس بان شهر هامبورک دوباره به کار رسمی پرداخت بعداز مدت دوسال دریکی از موزیم های شهر هامبورگ منحیث محافظ وظیفه اجرا نموده و مدت بیشتر از هفده سال در همان وظیفه باقی مانده تا این که دراخیر سال 2019 باز نشسته شد.

محمد حیدر اختر در پهلوی کار های روزمره در شهر هامبورگ نيز از فعاليت‌های فرهنگی دست نکشيد و سالها با شبکه های اجتماعی برون مرزی از جمله ماهنامه کاروان وبنیاد ژورنالیستان آریانا صمیمانه همکاری کرده است. پس از آن، در سال 1991 ترسایی، با برنامه تلویزیونی هندوکش که از شبکه ی کانال آزاد شهر هامبورگ (Öffner Kanal Hamburg) پخش می شد، درقسمت تهیه مطالب وجمع آوری اخبار به فعالیت های فرهنگی پرداخت. بعداز یک سال نسبت اختلاف در شیوه و پالیسی نشراتی با تلویزیون هندوکش همکاری اش راقطع کرده و سپس، او خود، در۱٧ جولای ۱۹۹٢ ترسایی ، برنامه‌ی تلویزیونی رنگین; را از همان شبکه در شهر هامبورگ بنياد گذاشت.

در سال ۱۹۹٦ ترسایی در کنار نشرات تلویزیون رنگین به نشر ماهنامۀ رنگین نيز آغاز کرد و یازده شماره را منتشر نمود. اما با دریافت مطالب تحلیلی و نوشته‌های مفصل با محدویت صفحات نشریه رنگین سازگاری نداشت. پس از غور و مشاوره با همکاران قلمی راه انتشار فصلنامه رنگین را در پیش گرفت و شانزده شمارۀ رنگین منتشر شده بود و شماره هفدهم روی دست بود که ۱٧ سپتامبر ٢٠٠٣ به اثر بيماری قلبی راهی بیمارستان گردید و نتوانست مانند گذشته به فعالیت‌های فرهنگی ادامه بدهد. بعد از آن که دوباره صحتیاب گردید با بعضی از سایت های انترنتی مانند کابل نات ، افغانستان آزاد ، گفتمان ، افغان جرمن همکاری قلمی اش را دوباره از سر گرفت چون مطالبی که در بعضی موارد تهیه می کرد موافق به ذوق بعضی گرداننده گان سایت ها نبود بنا در اول جولای 2015ترسایی وبسایت رنگین را فعال ساخته و تاکنون به فعالیت فرهنگی اش در خدمت هموطنان قرار دارد. در پهلوی سایت رنگین و صفحه فیسبوک ، به انتشار صفحات ، ( یاد ها و خاطره های کارمندان رادیو تلویزیون ) ، ( موسیقی کلاسیک و غزل ) ، ( استاد محمد حسین سراهنگ )، (رنگین ) ، ( دوستانی که رنگین را می پسندند ) نیز می پردازد .

این عزیزان خوب خوب ما در سالهای نشرات ماهنامه کاروان (1991-2005 ترسایی), همکار گرامی بنیاد ژورنالیستان آریانا بودند که برای همه شان آسایش هر دو گیتی را میخواهیم:

مهربانو مینا کرباسی نائب رئیس بنیاد ژورنالیستان

استادوهاب سعید رئیس هنرهای زیبای بنیاد ژورنالیستان

مردمبارز حیدراختر رئیس نمایندگی بنیاد در اروپا

هنرسالار احمدشاه علم رئیس جوایز مطبوعاتی بنیاد

دکترمحمدفرید یونس رئیس پژوهشهای اسلامی بنیاد

فرهنگ سالار خان آقا سرور رئیس نمایندگی بنیاد در کانادا

فرهنگ سالارگل احمدشیفته رئیس نمایندگی بنیاد درتاجیکستان

استاد علی مدنی رئیس نمایندگی بنیاد در آسترالیا

دکترفیض الله ایماق رئیس نمایدگی بنیاد در اوزبیکستان

آقای عنایت شریف رئیس گزارشگاه بنیاد

آقای ببرک حساس رئیس نمایندگی بنیاد در انگلستان

آقای غوث زلمی رئیس نمایندگی بنیاد در هالند

آقای ذبیح الله امانیار رئیس نمایندگی بنیاد در نیوزیلاند

آقای سیدحکیم حکیم رئیس نمایندگی بنیاد در قیرغزستان

آقای احمدجاوید فیروز رئیس نمایدگی بنیاد در عربستان _______________________________________________________________

مرد مبارز حیدر اختر نماینده بنیاد ژورنالیستان در آریانا در اروپا